Aligoté

OPRINDELSE: Grøn druesort, som menes at stamme fra Bourgogne og Savoie i Frankrig. Ifølge DNA-analyser er den en krydsning af Pinot Noir og Gouais Blanc og er således også beslægtet til Chardonnay. Den er mest kendt fra Bourgogne, hvor den har været dyrket i flere århundreder, og hvor den ofte har stået i skyggen af Chardonnay.

Druesorten blev før ofte opdelt mellem to familier: Aligoté Doré (gylden) er ofte omtalt i Bourgogne (bl.a. i Bouzeron), og siges at give federe og mere strukturerede vine, og Aligoté Vert (grøn), som siges at give lettere, men samtidig mere aromatiske vine. Man mener i dag, at de forskellige navne betegner forskellige kloner af samme druesort.
I det nordlige Côte Châlonnaise i Bourgogne, har landsbyen Bouzeron specialiseret sig i Aligoté og har fået sin egen appellation, nemlig AOC/AOP Bouzeron.

Aligoté blev klassisk brugt af Dijons karismatisk og folkelig borgmester Félix Kir efter anden verdenskrig til hans berømte aperitif (Kir) lavet på en del solbærlikør (Crème de Cassis) til 5-7 del hvidvin.

BESKRIVELSE: Små, koniske, ret kompakte klaser med små, kugleformede druer. Får en flot gylden farve ved modning.

PRODUKTION: Tidlig knopskydning og kan derfor være følsom overfor senfrost. Aligoté er ellers ret stærk og frodig og foretrækker god eksponering mod solen (skråninger). Modstandsdygtig overfor oidium, men følsom overfor meldug og gråskimmel. Kan i nogle årgange angribes af dårlig befrugtning (”millerandage”). Modner ret tidligt.

VINTYPE: Giver tørre, sprøde, mere eller mindre aromatiske vine (alt efter kloner), som kun sjælden bliver modnet på fade. De bør som regel drikkes i deres ungdom.

Klassiske nuancer for Aligoté: Akacieblomst, citrusfrugter, hvide ferskner, grønne æbler, friske mandler og med modning toner af hasselnødder, modne druer og tørrede blomster.

PRODUKTIONSOMRÅDER:
FRANKRIG:
Hovedsagelig Côte Châlonnaise i det sydlige Bourgogne og i særdeleshed i AOC/AOP Bouzeron, hvor Aligoté har monopol.

Den dyrkes også i andre dele af Bourgogne, hvor vinene bærer AOC/AOP Bourgogne-Aligoté, hvis de udelukkende er lavet på Aligoté-druen. Som bekendt skal en almindelig AOC/AOP Bourgogne Blanc laves på 100% Chardonnay, men Aligoté kan indgå AOC/AOP Côteaux Bourguignons (både hvid-, rosé- og rødvine), som siden 2012/2013 har erstattet AOC’en Bourgogne Grand Ordinaire / Bourgogne Ordinaire.

Aligoté er klassisk i mange mousserende Crémant de Bourgogne, sammen med Pinot Noir og Chardonnay. Aligoté er også tilladt i AOC’erne Beaujolais Blanc og Beaujolais-Village Blanc, hvor den supplerer Chardonnay.

Man finder også lidt Aligoté i den hvide AOC Bugey (Jura, øst for Bourgogne) og AOC Chatillon-en Diois (Drôme, Rhône-dalen), hvor den begge steder supplerer Chardonnay og bringer aroma og frugtkarakter.

UDENFOR FRANKRIG:
Aligoté dyrkes i begrænsede mængder i bl.a. Bulgarien, Rumænien, Ukraine, Georgien, men også en smule i Chile og Californien – hvor den ofte tilfører aroma, bid og en tiltrængt friskhed.

(Tekst: Østjysk Vinforsyning)

Ingen produkter blev fundet som matcher dit valg.